Wat is shared hosting eigenlijk?

neostrada

In een eerder artikel waarin de verschillen tussen VPS hosting en dedicated servers werden toegelicht, kwam ook shared hosting aan de orde. Shared hosting is een van de goedkoopste, wereldwijd meest gebruikte en simpelste manieren om een website te laten hosten. In dit artikel gaan we wat dieper in op shared hosting. Waar moet je opletten, wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van deze vorm van hosting?

Argeweb Cloud VPS

De voor en nadelen van shared hosting

De voordelen
shared hostingGeen enkele vorm van webhosting is zo goedkoop als shared hosting. De reden hiervoor is vrij simpel. Je betaald voor een bepaalde hoeveelheid gewenste maandelijkse schijfruimte en bandbreedte. Je krijgt logins en kan direct beginnen met het installeren van een website.

Ook email adressen, databases, FTP accounts en vele andere handige zaken zijn makkelijk te installeren.
Natuurlijk kan je ook op zeer simpele wijze backups maken en indien gewenst downloaden of doorsturen naar Dropbox, Google Drive of een cloud dienst. Meestal gebeuren al dit soort zaken via een webcontrol panel, zoals cPanel of DirectAdmin. Indien je geen webcontrol panel tot je beschikking hebt, moet je zelf bestanden uploaden middels FTP en een database aanmaken. Dat is voor veel mensen iets te technisch en mede daarom bieden zelfs de goedkoopste hosts gratis een webcontrol panel aan zoals cPanel of DirectAdmin.

Dat zijn eigenlijk de grootste voordelen wel van shared hosting. Goedkoop, makkelijk in gebruik met relatief veel extra opties. Helaas zijn er ook een hoop nadelen verbonden aan shared hosting.

De nadelen
Je kan bij aanschaf van shared hosting meestal zelf bepalen hoeveel schijfruimte en dataverbruik je nodig hebt voor je website. Helaas ben je niet alleen. Het is jouw schijfruimte maar je deelt de server met andere klanten. Zelfs het IP adres deel je met dezelfde klanten. Dit heeft vele nadelen. Hieronder een opsomming van de nadelen van shared hosting met andere klanten die op hetzelfde IP adres.

  • Andere websites, die op hetzelfde IP adres zitten kunnen malware en/of trojans hosten.
    Google en vele andere autoritaire internetbedrijven houden daar niet van. Als meerdere websites op 1 IP zich bezighouden met dit soort praktijken, kan het gevolg zijn dat het hele IP adres een penalty krijgt. Je website, die geen malware noch trojans verspreidde, wordt in sommige gevallen ook aangepakt, je zit immers op hetzelfde IP adres als de verspreiders van malware.
  • Als een webmaster van een website, die op jou shared hosting IP adres zit, ongewenste e-mails gaat versturen, kan het hele IP adres op een zwarte lijst komen te staan. Je kan dan geen email meer versturen, wat niet echt handig is als je een nieuwsbrief systeem of iets dergelijks gebruikt.
  • Gaan erg veel websites op je shared hosting account over adult zaken, gokken of de illegale handel in medicatie? Ook dan kan Google het hele IP adres een penalty geven.
  • Soms vindt iemand op hetzelfde IP adres het leuk om een DDOS aanval uit te voeren met overbodige bandbreedte of een extreem veeleisend script te testen. Als de host de gebruikersrechten niet goed heeft afgestemd, kan dit invloed hebben op alle websites binnen de shared hosting omgeving. Je website is offline of laadt voor geen meter omdat iemand anders je bandbreedte en de servercapaciteiten misbruikt. Met name kleine hostingbedrijven maken fouten met het instellen van de gebruikersrechten.
  • Iemand installeert, bewust of onbewust een zeer malafide script, dat als doel heeft om zoveel mogelijk websites te besmetten. Het kan gebeuren dat een dergelijk script niet alleen invloed heeft op alle websites binnen enkele een shared hosting omgeving maar op een complete server.

Veel of weinig andere websites op hetzelfde IP?
Misschien neem je al shared hosting af bij een hostingbedrijf en vraag je je af wat voor websites er nog meer op hetzelfde IP adres zitten. Het is vrij makkelijk om te controleren met wat voor websites je een IP adres moet delen. Er zijn namelijk vele online diensten die een compleet IP adres kunnen controleren en duidelijk aangeven welke domeinnamen er te vinden zijn. Een van die diensten is bijvoorbeeld dnsqueries.com

Wil je toch gebruik maken van shared hosting maar heb je geen zin om met talloze andere mensen een IP adres te delen? Dan kan je bij sommige hosts vragen om een dedicated IP adres. Er is echter een nadeel. De meeste hosters vragen enkele tientallen tot zelfs honderd euro per jaar voor een dedicated IP adres. En dat terwijl ze een dergelijk adres inkopen voor slechts 12 euro per jaar. Vraag je waarom ze zoveel extra doorrekenen dat krijg je antwoorden zoals “De IP4 adressen zijn bijna op” of “het heeft te maken met administratieve redenen.”

Meerdere websites hosten met shared hosting

neostrada sharedHet is bij bepaalde hostingbedrijven mogelijk om meerdere websites te hosten op een enkel shared hosting pakket. Je kan bij Neostrada bijvoorbeeld een onbeperkte hoeveelheid websites hosten. Opzich gaat dat uitstekend zolang je rekening houdt met de maximum capaciteiten van je hostingpakket.

Onbeperkt is natuurlijk nooit helemaal onbeperkt maar wel erg goedkoop en het werkt uitstekend. Naast Neostrada is Versio ander goedkoop Nederlands hostingbedrijf waar je meerdere websites kan hosten voor bodemprijzen.

Gewone webhosting of reseller hosting?
Als je meerdere websites wilt hosten kan dat op 2 manieren, er zijn bij zowel Versio als Neostrada 2 soorten pakketten in meerdere vormen.

Een webhosting pakket
Zeer geschikt om je makkelijk je eigen websites op te hosten. Je registreert een domeinnaam via de website van Versio en voegt deze later toe vanuit cPanel of DirectAdmin. Daarvandaan kan je een script installeren, zoals WordPress, Magento of Joomla.

Een reseller pakket
Een reseller pakket werkt bijna net zo. Reseller staat voor wederverkoper. Je hebt dus de mogelijkheid om een reseller pakket af te nemen en dan zelf hostingdiensten aan te bieden.
Zelf beschik je over een reseller login voor Directadmin of cPanel. Mensen die een domeinnaam met hostingpakket bij je aanschaffen, krijgen de logins speciaal voor hun domeinnaam versie van cPanel of DirectAdmin. Door eigen nameservers te gebruiken kunnen ze niet zien dat je een wederverkoper bent van een echt hostingbedrijf die een heel datacentrum tot hun beschikking hebben.

Versio en Neostrada hebben zelfs API’s waardoor mensen direct een hostingpakket, SSL certificaten en domeinnamen kunnen registeren en betalen. Meer dan 60% van alle ‘hostingproviders’ zijn eigenlijk gewoon resellers die vanuit huis werken en nog nooit in de buurt van een datacentrum zijn geweest.
Misschien denk je, dat is een gouden handel. Ik neem een reseller account voor enkele tientjes per maand en verkoop deze verder voor vele honderden euro’s. De hostingmarkt is overvol. De concurrentie is moordend en grote hostingbedrijven voeren al een decennia prijzenoorlogen om klanten te winnen.

De goedkoopste shared hosting aanbieders?

De goedkoopste shared hosting aanbieder is momenteel Versio, maar er zijn toch een hoop extra verborgen kosten voor extra’s. De kleinste shared hosting of reseller pakketten kosten inclusief een domeinnaam gemiddeld 10 tot 15 euro per jaar, waarmee je meerdere domeinnamen kan hosten!
Wil je echter gebruik maken van domein privacy, waardoor mensen niet kunnen achterhalen dat je de eigenaar van een domeinnaam bent, dan moet je 5 euro extra betalen per domein.
Heb je een dedicated IP adres nodig bij je shared hosting of reseller account? Dat kost dan nog eens 99,- exclusief BTW. Zo zijn er nog een hoop extra’s die soms zeer bruikbaar zijn maar wel wat extra kosten. Al met al, voor echt goedkope hosting is Versio helemaal geen slecht hostingbedrijf.

Neostrada is net iets duurder met de shared hosting pakketten. Ze bieden echter ook SSL hosting aan. Het is zeer raadzaam om te kiezen voor shared SSL hosting, aangezien een SSL harde schijf tot wel 5 keer sneller is. Gevolg is dat een website veel sneller laadt, iets wat niet alleen bezoekers op prijsstelen maar ook Google. Domein privacy is bij Neostrada geheel gratis. Voor een dedicated IP rekent het bedrijf enkele tientallen euro’s. Volgens hosting review websites zijn klanten van Neostrada het meest tevreden, van alle hosting bedrijven, die een shared hosting pakket aanbieden.

Er zijn vele andere aanbieders van goedkope shared hosting. Momenteel willen wij die nog niet opnemen omdat we hun diensten nog aan het testen zijn.

Wat is shared hosting eigenlijk?
5 (100%) 2 votes
Volgen en liken stellen we op prijs!
WordPress in een paar klikken online!