VPS hosting tips

vps tips

Wie niet genoeg heeft aan shared hosting en dedicated hosting te kostbaar vindt, kan kijken naar VPS hosting. Het hoeft helemaal niet duur te zijn om een virtuele server te huren. Voor slechts €5,- per maand is het al mogelijk om uitstekende maar toch goedkope VPS af te nemen.
Wil je een VPS huren? Let dan op een aantal zaken voordat je overgaat tot de afname.

Argeweb Cloud VPS

Welke VPS provider?

Er zijn talloze providers in Nederland, de EU en rest van de wereld die uitstekende virtuele privé servers aanbieden. Helaas zijn er ook vele hostingbedrijven die ernstig tekort schieten of absurde prijzen bereken. Het is raadzaam om eerst te kijken wat je precies nodig hebt, voordat je overgaat tot de aanschaf. Hieronder een overzicht van een aantal belangrijke zaken die je in achting moet nemen voordat je de diensten van een VPS provider gaat afnemen.

Wat heb je nodig?
Het is erg handig om te weten wat je precies wilt gaan doen.
Wil je 30 websites hosten of slechts 1 website? Hoeveel dataruimte en dataverbruik heb je maandelijks echt nodig? Dit soort simpele zaken zijn erg belangrijk. Voor enkele kleine websites, volstaat een simpele, zeer goedkope VPS al.

Voor grote websites, met veel bezoekers, videobestanden is vaak meer nodig. Meer dataruimte, meer dataverbruik en hogere hardware specificaties. Denk hierbij aan de hoeveelheid RAM en de kracht van de processor die de VPS nodig heeft.

Managed VPS of niet?

Als je veel kennis hebt van het maken van een backups, het installeren en upgraden van scripts, kan je een unmanaged VPS overwegen. Het nadeel is echter dat het hostingbedrijf dan geen technische support biedt, de enige taak die men heeft is zorgen dat de hardware functioneert. Indien je geen verstand hebt van programmeren, netwerk beveiliging, internet protocols, is het niet raadzaam om een ‘onbeheerde’ virtuele server af te nemen.

Een managed VPS heeft als voordeel dat het de provider veel technische zaken overneemt.
Software wordt geüpdate, de beveiliging van de virtuele server en vele andere zaken worden dan door het hostingbedrijf uit handen genomen. Dat scheelt natuurlijk erg veel tijd, geld en stress. Natuurlijk is het wel iets duurder dan een unmanaged VPS.

Uptime garantie nodig? Neem een SLA af

Iedereen wilt een website die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, zonder downtime online is.
Downtime betekend immers dat websites en online diensten offline zijn en dat is niet wat je als klant wilt zien. Het is bij veel providers mogelijk om een SLA af te nemen. Denk hierbij aan een garantie van minimaal 99,99% uptime. Wil je dat je website echt altijd 100% online is? Dan kan je een VPS provider benaderen met een zeer uitgebreide SLA.

Vaak biedt men verschillende soorten SLA’s aan, de één is goedkoper dan de andere en ook de opties kunnen erg verschillen. In veel gevallen kost een SLA met 100% uptime garantie enkele honderden euro’s per jaar, soms zelfs per maand. Faalt de provider? Dan kan je de provider aansprakelijk stellen of, wat meestal gebeurd, dan vervallen de hostingkosten.

Wel of geen snapshots?

Een snapshot heeft veel weg van een backup. Als je iets wilt veranderen aan websites die op een virtuele server draaien, kan je eerst een snapshot maken. Je maakt dan een moment opname van alle VPS instellingen en kan later, indien je tegen problemen aanloopt, de snapshot inschakelen. Op deze manier weet je dat je websites altijd veilig zijn. Het hangt meestal samen met het soort VPS hosting pakket dat je afneemt. Hoe groter de virtuele server, hoe meer snapshots je kan maken. Veel providers rekenen geld voor het maken van (extra) snapshots.

VPS SSL certificaten

Er zijn vele verschillende soorten SSL certificaten.
Voor shared hosting zijn er enkele soorten maar wie een VPS afneemt kan VPS hosting en SSL certificatengebruik maken van een ieder denkbaar SSL certificaat.
Een SSL certificaat is tegenwoordig onmisbaar.

Niet alleen geeft Google websites met SSL voorrang in de zoekresultaten, browsers waarschuwen dat een website onveilig is als deze geen certificaat heeft. Dat kost natuurlijk bezoekers. Het is dus raadzaam om gebruik te maken van een certificaat. Vele hostingbedrijven verstrekken LetsCrypt certificaten, die gratis zijn. Als je een goedkope VPS zoekt, is het dus handig om eerst te kijken of men ook LetsCrypt aanbiedt. Anders ben je genoodzaakt voor een ieder certificaat per jaar te betalen. In een later artikel komen wij uitgebreid terug op de vele verschillende soorten SSL certificaten.

Extra dedicated IP adressen nodig?

Als je vele websites hebt over hetzelfde onderwerp, wil je niet dat ze allemaal op je VPS staan, terwijl ze hetzelfde IP adres gebruiken. Google kan meerdere websites dan als 1 geheel zien.
Het is handig om websites in dezelfde niches, te voorzien van een eigen dedicated IP adres.
Je moet je alleen afvragen, wat rekent een hostingbedrijf voor een dedicated IP adres?
Ze kopen ze in voor 12 euro per jaar. Toch zijn er hosts die een prijs van 99 euro of meer in rekening brengen, i.v.m. ‘administratieve kosten’. Vraag voor het afnemen van VPS hosting dus eerst wat men rekent voor een extra IP adres en wat het maximum aantal is dat je kan aanvragen.

VPS hosting opsomming, waar moet je op letten?

  • Wat heb je nodig? Een zware VPS of een simpele voor enkele kleine websites?
  • Managed of niet? Indien je niet genoeg kennis hebt van server software, script updates, kies dan voor een managed VPS. Anders is een unmanaged VPS natuurlijk uitstekend en een stuk goedkoper.
  • Maak je zelf backups of wil je gebruik maken van snapshots?
  • Wat voor SSL certificaten biedt een host aan en wat zijn de kosten.
  • Als je extra dedicated IP adressen nodig hebt, wat rekent de host daar dan voor?
VPS hosting tips
Stem op dit artikel
Volgen en liken stellen we op prijs!
WordPress in een paar klikken online!