Shared hosting of VPS hosting

dedicated server

Wie opzoek is naar goedkope website hosting kan wereldwijd kiezen uit tienduizenden hostingbedrijven.
Het ene hostingbedrijf is het andere echter niet en het aanbod en de prijzen kunnen enorm verschillen. De belangrijkste vraag is, wat voor website wil je hosten? Een kleine WordPress website of grote Magento webwinkel? Zoek je een goedkoop hostingbedrijf waar je meerdere websites kan onderbrengen? Hieronder zetten wij de verschillende hostingvormen uiteen.

Argeweb Cloud VPS

Goedkope shared hosting

Shared hosting is momenteel de meest voorkomende en goedkoopste vorm van hosting die je kan vinden. Shared betekend gedeeld. Je krijgt een klein stukje op een webserver toegewezen waar je een website op kan hosten. Een shared hosting omgeving heeft één IP adres dat gedeeld wordt met andere klanten van het hostingbedrijf. Bij sommige hostingbedrijven is het zo dat je website wordt gehost op 1 IP tezamen met honderden andere websites. Opzich hoeft dat geen probleem te zijn. In bepaalde gevallen heeft het echter wel een aantal nadelen.

 • Als de eigenaar van een website, die op hetzelfde IP adres zit, spam verstuurd, kan het IP adres op een blacklist worden gezet. Mails komen dan niet altijd aan omdat Outlook, Gmail en talloze andere maildiensten de emails direct verwijderen of doorsturen naar de spambox. Niet handig als je bezoekers potenciele klanten zijn die contact proberen op te nemen.
 • Een ander nadeel is dat je geen invloed hebt op wat een andere webmaster op hetzelfde IP adres doet. Bestaan de websites op het IP adres voor het grootste deel uit erotisch content? Dan zal Google je website daar op afrekenen in de zoekresultaten. Je website wordt dan geassocieerd met adult content.
 • Hebben de andere websites slecht content? Malware, gekopieerde teksten, doen ze aan cloaking of andere technieken om Google te misleiden? Ook in dat geval kan Google een heel IP adres decimeren, wat betekend dat je website niet of amper te vinden is in de zoekresultaten.
 • Soms hebben hostingbedrijven de rechten die een gebruiker heeft niet goed ingesteld.
  Maakt een andere klant bijvoorbeeld extreem veel gebruik van het processievermogen van een server of heeft deze een zeer hoog dataverbruik? Dan kan het gevolg kan zijn dat alle websites die het hetzelfde IP adres zitten zeer traag of helemaal niet laden.

Over het algemeen is shared hosting bij de meeste hostingbedrijven redelijk goed geregeld.
Met name voor een enkele beginnende of kleine website is shared hosting een goedkope manier om een website voor enkele euro’s per jaar onder te brengen.
Onder andere Neostrada biedt goedkope shared hosting pakketten aan. Als je website groeit en meer bandbreedte nodig heeft kan je makkelijk upgraden naar een beter pakket.

Shared hosting dedicated IP
Bij veel hostingbedrijven is het wel mogelijk om een dedicated IP adres aan je shared hostingpakket te laten koppelen. De prijzen voor een dedicated IP binnen een shared hosting omgeving kunnen per hostingbedrijf enorm verschillen. Zo vraagt Versio, een van de bekendste Nederlandse budgethosters, €99,- per jaar exclusief BTW. Hostingbedrijf TransIP biedt dedicated IP adressen aan voor de standaard inkoopprijs, €12,- per jaar exclusief BTW.

Goedkope VPS hosting

Als je het liefste een dedicated server zou willen afnemen maar deze niet binnen je budget past, is een VPS een oplossing. De term VPS staat voor ‘Virtuele Prive Server’. Het is een gewone fysieke server, die is opgedeeld in virtuele ‘stukken’. Je neemt een VPS af en krijgt dan standaard een dedicated IP adres. Middels virtualisatie software zorgt de host dat fysieke server wordt opgedeeld in virtuele servers. De meeste gebruikte virtualisatie software door hostingbedrijven is VMware.

VPS proberen, welke hardware heb je nodig?
Bij het bestellen van een VPS heb je vele opties. Je kan kiezen uit verschillende soorten hardware voor de VPS. Hoe meer en hoe krachtiger de hardware is, des te krachtiger en sneller de VPS is. Natuurlijk heeft dit wel een invloed op de totaalprijs. Een voordeel is dat je veel controle hebt als je kiest voor goedkope VPS hosting. Je hebt namelijk roottoegang en kan bijna alles naar wens instellen. Technisch heb je dus veel meer mogelijkheden als je kiest voor VPS hosting. Dit heeft echter ook zijn nadelen, helemaal als je niet bekend bent met het server besturingssysteem, PHP, MySQL, het webpaneel en vele andere zaken. Er komt best wat bij kijken als je zonder enige hulp een VPS echt veilig en effectief wilt opzetten en onderhouden. Hieronder de standaard hardware waar je uit kan kiezen.

 • Wil je 1 of meerdere krachtige processors?
 • Weinig of veel opslagruimte?
  Een SSD hardeschijf of niet?
 • 512 MB RAM of vele GB’s RAM (werkgeheugen)

VPS software

Met alleen hardware heeft men niet veel aan een VPS. Er zijn vele verschillende soorten software nodig om een VPS optimaal te kunnen benutten. Zo kan je kiezen voor allerlei server besturingssystemen, waaronder Linux besturingssystemen waaronder Fedora, Ubuntu server en CentOS.
Het is bij de meeste hostingbedrijven ook mogelijk om te kiezen voor Windows Server 2008 of 2012.
Bij een ieder degelijk hostingbedrijf kost het niets om Linux besturingssysteem te laten installeren, voor Windows server moeten echter wel licentiekosten betaald worden.

Plesk, cPanel en DirectAdmin
cpanel vpsNaast een besturingssysteem is het ook mogelijk om tegen een bijbetaling een web based control panel te installeren, zoals Plesk, cPanel of Directadmin. Met Plesk, cPanel en Directadmin is doodsimpel om email adressen, databases, FTP accounts aan te maken. Ook nieuwe domeinnamen en SSL certificaten kunnen middels deze handige controle panels worden toegevoegd.

Wie kiest voor DirectAdmin kan dankzij Installatron makkelijk content management systemen installeren zoals WordPress, Magento, Joomla en vele andere kant en klare scripts.

Voor cPanel kan men Softaculous gebruiken, dat vrijwel hetzelfde werkt als Installatron. Wie deze zaken afneemt is er echter nog lang niet. Om zelf een VPS te onderhouden is vergaande technische kennis nodig. De meeste mensen kiezen daarom voor een managed VPS of een semi managed VPS.

(Semi) managed VPS
Veel hostingbedrijven bieden een kale VPS aan. Je moet de software dan zelf updaten, zaken configureren en als je tegen problemen aanloopt, moet je deze zelf zien op te lossen.
Neem je echter een managed VPS af, dan zorgt de host voor deze zaken. Bij vragen kan je dan contact opnemen. Een managed VPS is natuurlijk een stuk duurder maar dat betaald zich terug als er problemen verrijzen. Het is ook mogelijk om een deels managed VPS af te nemen, een VPS welke gedeeltelijk wordt onderhouden door de host. Begrijpelijkerwijs is dit iets goedkoper dan een gewone managed VPS.

Kort samengevat, men bepaald bij de afname van een VPS zelfs wat voor hardware en welke server software er wordt gebruikt. Tevens is het praktisch om te kiezen voor een managed VPS, al is dit wel een stuk kostbaarder. Op een virtuele privé server is het mogelijk om vele websites te hosten of een enkele website met veel bezoek en dataverbruik. Een VPS heeft altijd een dedicated IP adres en het is bij alle hostingbedrijven mogelijk om extra IP adressen af te nemen. Een groot voordeel is dat een viruele prive server meestal per maand is af te nemen, je kan dus elke maand een punt achter het contract zetten.

Dedicated server

dedicated serverEen dedicated server is een fysieke server die men huurt en onderbrengt in het datacentrum van een provider. Het voordeel van een dedicated server is dat men een server huurt, inclusief software en de kosten voor bandbreedte, de ruimte in het datacentrum, beveiliging, noodstroom voorzieningen en vele andere zaken. Wie zelf een server wilt plaatsen en al deze zaken moet bekostigen heeft een aanzienlijk budget nodig maar door een dedicated server te huren vallen de kosten erg mee.
Zoals men een managed VPS kan afnemen, zo is het ook mogelijk om een managed dedicated server af te nemen. De kosten zijn dan een stuk hoger maar de server wordt dan altijd beheerd.

Goedkope hosting?

Als je een simpele website wilt laten hosten volstaat een goedkoop shared hosting pakket.
Wil je meerdere websites hosten, met meer technische opties, dan is een managed VPS een optie.
Heb je grote plannen en volstaat zelfs een zware VPS niet? Dan is een managed dedicated server een aanrader.

Hieronder een video waarin het verschil tussen de verschillende vormen van hosting worden toegelicht.

Shared hosting of VPS hosting
5 (100%) 5 votes
Volgen en liken stellen we op prijs!
WordPress in een paar klikken online!