Gratis hosting

gratis hosting

Je bent waarschijnlijk opzoek naar gratis hosting. Misschien zoek je niet alleen een hosting pakket, maar wil je ook een gratis domeinnaam.
Er zijn vele bedrijven die gratis hosting aanbieden. Gratis is niet echt gratis, ze moeten immers geld verdienen. Lees waarom gratis hosting echt niet werkt.

Argeweb Cloud VPS

Domeinnaam en gratis hosting

Als je opzoek bent naar gratis webhosting zijn er vele bedrijven die dat aanbieden. In zowel Nederland als in het buitenland. Je krijgt in de meeste gevallen een kleine webruimte. Genoeg om een gemiddelde website op te zetten, meestal bieden ze zelfs 1 GB of meer aan webruimte aan. Dat is genoeg, tenzij je veel grote bestanden wilt hosten. Veel mensen willen met WordPress of Joomla werken. In bijna alle gevallen is het mogelijk om binnen een gratis webhosting omgeving een dergelijk CMS te installeren. Zover zo, goed.

Je hebt ook bandbreedte nodig voor je bezoek. Zelfs dat is voor niets inbegrepen. Je krijgt dus een bepaald aantal Megabytes per maand aan bandbreedte. Gemiddeld 1 tot wel 100 GB aan bandbreedte. Als je al deze dingen voor niets krijgt, wat is er dan niet goed aan? Helaas een hoop zaken die je nodig hebt als je een website wilt, die veilig is, snel laad en vindbaar is in zoekmachines.

Goedkoop is duurkoop, gratis is een miskoop

Goedkope hosting is niet per se slechte hosting. Sommige webhosting bedrijven die tegen de allerlaagste bedragen pakketten aanbieden, blijken aan het einde van de streep toch duurder te zijn. Als je een SSL certificaat wilt afnemen, betaal je ineens de hoofdprijs. Heb je een extra IP 4 adres nodig, dan rekent men €100,- door voor administratieve kosten, terwijl een IP 4 adres ze €12,- per jaar kost om in te kopen. Sommige bedrijven hanteren zo allerlei ‘trucjes’ om toch goed geld te verdienen aan een klant. Ergens is dat ook wel begrijpelijk, je kan van een bedrijf moeilijk verwachten dat ze alles tegen inkoopprijzen gaan aanbieden, dan maken ze immers geen winst. Toch zijn er webhosting bedrijven die echt goedkoop zijn, zonder addertjes onder het gras. Dit zijn vaak bedrijven die enorme hoeveelheden inkopen en daardoor ook veel goedkoper kunnen leveren. Neostrada is daar een voorbeeld van. Het mooie van dit bedrijf is dat ze op bijna alle pakketten een 14 dagen niet goed, geld terug garantie aanbieden.

Gratis webhosting de nadelen op een rij

Een gratis hosting bedrijf is niet anders, het is nog veel erger. Je begint blind met gratis en aan het einde van de streep ben je bakken met geld kwijt. Alles wat ze aanbieden is erop gericht, volledig geoptimaliseerd, om ervoor te zorgen dat je een betalende klant word. Je kan een hostingpakket afnemen voor niets. Uiteindelijk is er een waslijst aan zaken waarmee ze je toch weten te dwingen om een klant te worden. Een beknopt overzicht van enkele methodes die zogenaamde gratis hosting bedrijven toepassen om ervoor te zorgen dat je als afnemer van gratis hosting toch gaat betalen.

  • Je wilt waarschijnlijk een echte domeinnaam gebruiken. Voor een .nl, .com of een andere extenstie moet betaald worden. Niet vreemd trouwens, het bedrijf moet deze immers ook inkopen. Echter rekenen aanbieders van kosteloze webhosting belachelijk hoge bedragen voor de registratie van een domeinnaam.
  • Je website moet veilig zijn, tegenwoordig heeft iedere website een SSL certificaat nodig. Google beloont websites die HTTPS gebruiken, dus moet je echt een SSL certificaat hebben. Dat kan alleen als je een betaald pakket gaat afnemen.
  • De pageload, of terwijl de snelheid waarmee je website laadt, is erg laag. Je heb meer resources nodig en moet betalen voor een betere vorm van webhosting. Dit is een veel toegepaste truc. Het heeft ook te maken met de toegewezen bandbreedte. Bekijk hier de pageload van je website.
  • Je wilt automatisch backups maken. Ook hiervoor moet in sommige gevallen betaald worden.
  • Er is een klein probleem en je wilt de klantenservice benaderen. Die helpt alleen betalende klanten. Gratis support biedt men niet aan. In bijna alle gevallen is dat echt zo.
  • Veilig inloggen middels SSH? Dat kunnen alleen betalende klanten.
  • Een email account aanmaken? Dat kan niet als je niet betaald voor je webhosting.

Bespaar jezelf ellende!

Tegenwoordig kan iedereen binnen een enkele uren een goedogende website opzetten. Als de teksten en afbeeldingen klaar zijn om geplaatst te worden is het een kwestie van instellen, knippen en plakken. Wat belangrijk is, is dat je in elk geval van je host op aan kan. Het is fijn om op voorhand te weten dat je website dag en nacht online is. Dat vragen en problemen binnen enkele uren worden afgehandeld. Dat je niet ineens moet betalen omdat je hele website anders waardeloos blijkt te zijn.

Een goed begin

Begin gewoon goed en geef een paar euro per maand uit aan webhosting. Voor slechts €15,- tot €20,- per jaar zijn er al uitstekende pakketten. Je hebt dan goede hosting met een domeinnaam. Je kan je website veilig maken met SSL, middels LetsenCrypt, wat gratis is. Email accounts mag je eindeloos maken. De pageload is goed, in veel gevallen uitstekend. Je kan dagelijks, zelfs elk uur backups maken. En, niet te vergeten, heb je een vraag dat is er een “klanten”service die je helpt, want je bent een klant. Al betaal je maar €15,- per jaar en verdienen ze slechts €2,- aan je, je bent een klant en hebt dus ook rechten. Als je gratis hosting afneemt, heb je geen rechten. Denk er dus goed over na voordat je voor de goedkoopste oplossing gaat. Gratis is geen oplossing, het is een drama.

Gewoon gratis testen

Sommige mensen nemen een gratis hosting pakket af omdat ze willen testen. Hoe ziet een website eruit als deze klaar is? Welke layout is het mooiste? Allemaal logische vragen. Maar dat kan je ook testen door een simpele webserver op je computer te installeren. Dat is ook een uistekende manier om een beetje bekender te worden met de techniek achter hosting. Moeilijk is het helemaal niet, zonder technische kennis kan iedereen een website bouwen op zijn eigen PC. In onze volgende handleiding gaan we hier uitgebreidt op in. We leren je hoe je een WordPress website kan hosten op je eigen PC met behulp van het programma WAMP.

Gratis hosting
Stem op dit artikel
Volgen en liken stellen we op prijs!
WordPress in een paar klikken online!