Goedkope hosting is slechte hosting?

Goedkope hosting

Is goedkope hosting per definitie slechte hosting? Over het algemeen zegt de prijs niet veel.
Er zijn hostingbedrijven die kleine pakketten aanbieden voor absurd hoge bedragen en dan ook nog een vreselijke dienst aanbieden. Gelukkig zijn er ook hostingbedrijven die een uitstekend hostingpakket aanbieden voor een bodemprijs. Waar moet je echt op letten als je goedkope hosting zoekt?

Argeweb Cloud VPS

Wat is goedkope hosting eigenlijk?

goedkope hostingWat zoek je precies? Zoek je ruimte op het internet voor een kleine website met enkele bezoekers per dag? Of heb je grote plannen en wil je een zeer interactieve, welbezochte website opzetten die duizenden bezoekers per seconden mag begroeten?  Voor een grote website heb je een VPS of een dedicated server nodig. In het geval van een kleine, tot middelgrote website, volstaat shared hosting, dit is de meest voorkomende vorm van hosting. Laten we er in dit voorbeeld vanuit gaan dat je een hostingbedrijf voor shared hosting zoekt. In een later artikel gaan wij uitgebreid in op het vinden van goedkope VPS hosting.

Goedkope shared hosting, waar moet je op letten?

Als je een ‘gewone’ website wilt opzetten, voor hooguit enkele honderden bezoekers per dag, volstaat shared hosting. Maar waar moet je op letten als je opzoek gaat naar de goedkoopste hosting voor een dergelijke website? Laten we dat eens op een uiteenzetten.

Uptime is het belangrijkste van alles
Uptime en hostingHet belangrijkste wat mensen van een website verwachten, is dat deze altijd bereikbaar is. Een website is bereikbaar en de server is gewoon online. Bezoekers krijgen geen foutmeldingspagina te zien omdat de server van het hostingbedrijf er even geen zin in heeft. Het is niet alleen vervelend als je als als beheerder online aan het werk bent en je website ineens offline gaat. Het is ook zeer storend voor bezoekers. En, niet te vergeten, Google. Zoekmachines hebben er een enorme hekel aan als websites regelmatig (heel even) offline zijn. Spiders, crawlers en Google bots doorlopen constant websites. Als een website ineens offline is, neemt Google dat waar. Een keertje per jaar, dat kan gebeuren. Maar als het vaker gebeurd, dan neemt Google het mee in de toekenning van de waarde die een website heeft en dus ook het succes in de zoekresultaten.

Uptime is een rankingfactor eerste klas

Uptime, is een zeer belangrijke ranking factor als het om zoekmachine optimalisatie gaat. Je wilt een hostingbedrijf dat 99,99% uptime kan garanderen. De meeste hostingbedrijven beweren een uptime van 99,99% en hoger te hebben maar in praktijk halen ze dat bij lange na niet. Een uptime van 99,99% betekend namelijk dat een website per jaar ‘maar’ 52 minuten en 36 seconden offline is. Een gemiddeld bedrijf dat shared hosting aanbiedt is enkele uren per jaar offline. Meestal merk je dat niet, omdat het enkele seconden tot minuten per keer is. Hoe kan je controleren of de uptime goed is voordat je met een hostingbedrijf in zee gaat?

  • Leer van voormalige en huidige klanten, bekijk reviews op het internet.
    Zoek naar ‘Uptime en de naam van het hostingbedrijf’.
  • Bij shared hosting wordt bijna nooit een SLA (service level garantie) aangeboden maar vraag hier toch naar. Een slechte host biedt logischerwijs zelden tot nooit een SLA aan.
  • Gebruik diensten waarmee je de uptime in de gaten kan houden. Je kan een website van een reeds bestaande klant in de gaten houden met gratis diensten van bijvoorbeeld uptimerobot.
  • Bekijk de uptime van de webserver vanuit het hosting control panel, dan kan je zien wanneer deze voor het laatst is gereset of offline is geweest.

Hoe snel laadt een website?

Hoe snel laadt een website bij een bedrijf dat shared hosting aanbiedt? Na uptime, is de pageload een van de allerbelangrijkste zaken m.b.t. zoekmachine optimalisatie. Mensen die een website bezoeken, willen dat deze zo snel mogelijk laadt en dat is logisch. Google begrijpt dat en mede daarom is pageload een zeer belangrijke zoekmachine optimalisatie factor. Een webpagina behoort binnen 2 seconden te laden en 5 seconden is echt het uiterste maximum. Het is makkelijk te controleren of een website snel genoeg laadt. Gebruik Google Pagespeed insights en diensten zoals Pingdom.com
Houdt er wel rekening mee, een webpagina amper laad als er zeer grote bestanden op staan.
Als iemand 5 foto’s op een webpagina zet van ieder 4 MB, dan is het begrijpelijk dat de pageload erg slecht is. Zoek je de allersnelste vorm van hosting? Gebruik dan SSD hosting en/of CDN hosting.

SSL en een uniek IP?
SSL hostingBiedt een hostingbedrijf een SSL certificaat aan? Google heeft medio 2014 aangegeven dat SSL een rankingfactor is, websites met SSL zijn beter te vinden in de zoekresultaten. Als een hostingbedrijf SSL aanbiedt, wat vragen ze dan per jaar voor een certificaat? Wat voor soort SSL certificaat? Zijn ze bereidt deze te installeren of moet je dat zelf afhandelen?

Voor bepaalde soorten SSL certificaten moet je een uniek IP4 adres hebben. Biedt een hostingbedrijf dit aan? Zo ja, wat zijn de kosten? Allemaal kopen ze een uniek IP4 adres in voor een vast bedrag van 12 euro per jaar, dus wat berekenen ze je door als klant zijnde? Het is logisch dat je iets meer betaald voor het toekennen van het IP4 en de administratie maar als men meer dan 40 euro rekent kan je beter opzoek gaan naar een ander bedrijf voor shared hosting.

Hoe zit het met de klantenservice van het hostingbedrijf?

klantenservice goedkope hostingHet gaat een keer fout of je hebt gewoon vragen, hoe gaat men dan met je om? Hostingbedrijven hebben in bijna alle gevallen meerdere email adressen. Een email adres is voor sales, voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Een ander adres is voor support, klantenservice dus. Als een hostingbedrijf binnen 2 minuten reageert op een sales email adres maar er 2 dagen over doet om te reageren op een vraag van een bestaande klant, weet je dat je verder moet kijken. Hoe kan je dat testen? Door een hostingbedrijf te benaderen op het support adres. Doet men er dagen over, kijk dan onmiddellijk verder naar een bedrijf dat een echte klantenservice heeft.

Hoe is men bereikbaar? Bijna alle hostingbedrijven zijn alleen middels email of een ticketcentrum te benaderen. Dat is geen probleem maar reageren ze dan pragmatisch, klantvriendelijk en snel?
Sommige hostingbedrijven kan je ook bellen maar als je opzoek bent naar de goedkoopste hosting is dat maar zelden het geval. Bellen is ook niet altijd even praktisch als het om technische zaken gaat.
Is men actief op social media? Kan je daar je vragen stellen? En hoe reageren andere mensen op social media over de diensten van het hostingbedrijf?

Goedkope hosting upgraden

Misschien is je website op een gegeven moment zo succesvol geworden dat je niet langer genoeg hebt aan de schijfruimte en het dataverkeer dat bij een shared hostingpakket hoort.
Kan je dan snel en makkelijk upgraden naar een beter shared hostingpakket? Misschien is zelfs een groter shared hostingpakket niet voldoende. Je hebt een VPS of een dedicated server nodig.
Staat het hostingbedrijf dan toe dat je upgrade? Meestal wel, want dan ga je een stuk meer betalen. Maar helpen ze je ook bij het overzetten, of openen ze alleen een duurder pakket voor je?

Een slechte host, biedt zelden goedkope hosting aan
Het perfecte hostingbedrijf bestaat niet.  Er worden altijd wel foutjes gemaakt en er is altijd wel iets wat je net even anders zou willen zien. Maar kijk van te voren goed hoe het met uptime, pageload, de klantenservice en de extra kosten zit.

Goedkope hosting is slechte hosting?
4.9 (97.5%) 16 votes
Volgen en liken stellen we op prijs!
WordPress in een paar klikken online!